Passage-School

Kersttak gedichtKerstfeest

Magda: Ik bevind mij in een sneeuwlandschap.
De takken van de dennenbomen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en op de grond zijn in de sneeuw allerlei sporen van voetafdrukken te zien. Deze sporen zijn van een bruine kleur, alsof er al vaak doorheen is gelopen.
Voor mij staat een onbemande arrenslee met ingespannen rendieren.
Aan de achterkant van deze slee is een bak waar allerlei cadeautjes in zijn gestouwd, verpakt in groen papier en versierd met gouden sterretjes. Naast de slee staat een kerstmannetje dat verwoede pogingen doet om mijn aandacht te trekken. Hij springt op en neer en zwaait met beide armpjes naar mij. Het is best wel een vreemd beeld, want in vergelijking met die grote slee en de rendieren is hij maar heel klein.

Nu komt het kerstmannetje wat beter in beeld en ik zie dat hij een brilletje op z’n neus heeft met een zilveren montuur, hij is gekleed in een rood pakje dat is afgezet met witte dons. Zijn voetjes zijn gestoken in donkerblauwe laarsjes. Hij heeft een dikke buik, waar een brede riem omheen hangt, die hij nu met beide handjes vasthoudt. En zoals het een kerstman betaamd begint hij te schuddebuiken en ik hoor: ho, ho, ho…

Er komen nu twee treetjes in beeld.
Ik loop deze treetjes af, draai me om en zie nu het hele schouwspel.
Wat blijkt, het is een voorstelling die zich afspeelt op het podium van een theatertje. Dus het sneeuwlandschap en de slee met het kleine kerstmannetje staan op het toneel en ik sta nu in de zaal. Het toneel is verlicht en zelf sta ik in het donker.

De Leraar vertelt:
U zag pas op ’t eind dat het te maken heeft met een toneelstukje, een voorstelling van wat kerstmis voor ieder van u inhoudt. Het tekent de sfeer die door de mensen steeds wordt opgeroepen door ’t landschap: door de sneeuw, de dennenbomen, de rendieren en de slee. 
U zag ook de cadeautjes achter in de bak liggen, maar dat zegt niet dat wij met cadeautjes aankomen, het betekent alleen de cadeautjesjacht die er plaats vindt met dit kerstfeest. Dus dit alles samen roept een sfeer op waarvan iedereen weet: hier wordt kerstmis mee bedoeld.

In eerste instantie is het een kerkelijk feest geweest, waar het huidige kerstfeest uit ontsproten is, en dacht men daarin de verjaardag, de geboorte van het christkind te vieren. Maar in het hele beeld heeft u bij mij geen christkind gezien.
Voor de mensen die in deze maatschappij leven is alleen de uiterlijke schijn overgebleven. En dat is niet erg, want vanuit de Wereld van de Wijsheid hebben wij ook nooit het kerstfeest in werking gezet, want zoals u mogelijk al weet zijn de Bijbelverhalen met de persoon Jezus daarin, mensenwerk.

Kerst arreslee

Misschien schrikt u van mijn uitlating, maar de mensen hebben steeds de maan-energie gebruikt om deze beelden in zichzelf op te roepen en ze als feitelijk te zien. Want de maan in contact met de aarde en het water vormt samen een driehoek en deze driehoek heeft een hele sterke trilling. Deze trilling heeft een sterke invloed op uw eigen menszijn, want ook uw lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water.
Deze trillingen worden door de mens gebruikt om sprookjes te maken, om mythische verhalen te maken, om allerlei symbolen te gaan zien, de dubbele lagen te gaan zien in zijn leven.

De symbolen van de Wereld van de Wijsheid, die ook Magda moet gebruiken, lijken op dezelfde symbolen die de mens in de maan-energie gebruikt, maar de mens die de maan symbolen gebruikt, ervaart er altijd een emotie bij.
Aan de symbolen uit de Wereld van de Wijsheid zit geen emotie vast, het zijn alleen maar trillingen.
De maan-energie reageert sterk op ieders fantasie waardoor het magische denken wordt geactiveerd. 
Vooral de mens in de blauwe trilling heeft er een handje van om steeds situaties in zijn leven in te schatten via deze maan-energie en zegt: ‘toeval bestaat niet, dit zal wel een betekenis voor mij hebben.’ Dus al die beelden waar wij net mee zijn begonnen, zijn beelden vanuit de maan-energie.

Wij willen deze beelden eens onder de loep gaan nemen en kijken naar wat er feitelijk speelt, zodat u een andere invulling kunt gaan geven aan deze tijd, want wij weten dat het binnenkort kerstmis is.
Als ik vanuit de Wereld van de Wijsheid naar die tijd kijk is het alleen maar een zondag met een etiketje, want kerst bestaat bij ons niet, kerst bestaat ook bij u niet. U maakt er alleen met uw fantasie kerstfeest van.
We zien dat mensen druk bezig zijn met het schrijven van kaartjes, veel eten in huis halen, cadeautjes uitzoeken, de kerstboom optuigen, familie bij elkaar trommelen enz. Maar dat zit allemaal vast aan de maan-energie.

Ga voor uzelf eens na wat het kerstfeest voor u betekent en vraag u eens af: ‘waarom vind ik het kerstfeest prettig of waarom vind ik het niet prettig?’ Want u zag in het beeld de platgetrapte sporen in de sneeuw die bruingekleurd waren. Het betekent dat ieders invulling van het kerstfeest bestaat uit tradities, met de daarbij horende emoties, die ieder jaar weer opnieuw uit de kast worden gehaald.

U zag in het beginverhaal dat Magda twee treetjes af moest lopen. De twee staat voor het denken. 
Het betekent dat het hele kerstfeest te maken heeft met uw eigen denkkap.

Maar wij zijn nog niet klaar, want wij hebben ’t nu alleen over de uitingen van het kerstfeest gehad, maar ergens is het begonnen.

Het kerstverhaal
Wanneer wij dus kijken naar het verhaal waaruit het kerstfeest eigenlijk is ontstaan, dan heeft het toch een kerkelijke basis en heeft men in eerste instantie duidelijk willen propageren dat Jezus geboren werd. Alhoewel het ook verschillende sporen met de natuurgodsdiensten heeft, want in vroegere tijden was dit de voorbereiding voor de komende zonnewende. Ook de versierde boom heeft daarmee te maken.
In de loop der eeuwen zijn er steeds mensen naar deze aarde gezonden om lessen te geven en zoals u weet werden deze lessen in symbolen doorgegeven, want de taal van de Wereld van de Wijsheid bestaat alleen maar uit symbolen.
Ook het verhaal waaruit het kerstverhaal is ontstaan werd verteld in de symbolentaal, maar de mensen zijn het gaan invullen met de maan-energie en hebben er iets feitelijks van gemaakt.
Ik wil samen met u gaan kijken naar wat in eerste instantie een aantal symbolen betekenden.

Kerststal kleur

Jozef, Maria en het kind.
Wanneer wij eerst even naar het kind kijken, dan laat het zien dat wij probeerden in dit verhaal uw eigen kind-zijn, maar vooral uw eigen natuurkracht, naar boven te halen. En dat betekent dat de mannelijke- en de vrouwelijke kant in u moeten gaan samenwerken. In deze samenwerking komt het kind, uw eigen wezen, tot bloei, wordt in het licht gezet. Jozef en Maria staan symbool hiervoor en u kunt de geboorte zien als de ontplooiing van uw eigen Zijn.


De herberg en de stal
Beeld van een herberg waar veel mensen zijn en vanwaar allerlei geluiden komen…
Een mens kan alleen in zichzelf, in stilte, contact maken met zijn eigen wezen, dat kan niet wanneer hij alleen maar in de roes van de denkkap verkeert. Dus de herberg kunt u zien als de plek van de roes, van alle franjes die aan de kerstdagen vastzitten, zoals familie, kaarten, lekker eten enzovoorts en dan is het helemaal niet zo vreemd dat uw wezen zich daar niet thuis voelt en alleen maar in zijn eigen natuur aanwezig kan zijn. Een mens kan alleen maar zeggen: ‘ik ben wie ik ben en ik voel van binnenuit dat ik…..’, vul zelf maar in….dan is hij in zijn eigen natuur en zijn eigen natuur is tegelijkertijd de stal.

De drie koningen
Het betekent dat op ’t moment dat een mens contact maakt met zijn eigen wezen, dus het wezensbewustzijn, hij vanaf dat moment steeds seintjes krijgt en een zoektocht aanvangt n.a.v. de impulsen die hij ontvangt vanuit de Wereld van de Wijsheid. Dus die impuls kunt u zien als de lichtende ster.
‘Ik moet dat sterretje volgen, ik moet dat lichtje volgen, waardoor ik verder op mijn pad kom.’
Drie is alleen het geestelijke getal en de koning vertegenwoordigt een bepaalde rol, iemand die zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en keuzes maakt.

Wij wilden u laten zien hoe het kerstverhaal werkelijk bedoeld is geweest, maar we schakelen het kerstfeest niet uit, want u woont tenslotte in deze maatschappij.
We hopen, wanneer u deze dagen ingaat, dat u er even bij stil staat. En dit kunt u niet met anderen delen, want het is een proces in uzelf, terwijl de maatschappij er vanuit gaat: het is een wij-feest.

Wij hopen in ieder geval dat u een paar prettige dagen beleeft, al was het maar om uit te rusten, want het zijn alleen maar extra vrije dagen.

***